Dintr-un „Zbor de vineri“


A fost și este / p
rin triunghiuri de poveste / încărcate de lumină, îmi adorm ușor, senină, fruntea / cu „a fost“ și „este“.

Din ocolișuri încurcate / mi le lași în dar pe toate!

Scrie de mic bilețele, iar primele versuri, din tremurul ființei vasiliene, erau pentru ea. Trăiri puternice năvăleau în avalanșă, zi de zi. 

A trecut mai târziu la eseuri, la jurnal de călătorie, a scris în revista liceului, în observatorul canadian, scrie despre iubire, viață, ca și cum ar vrea să recupereze din mers tot ce înseamnă artă, de a se depăși pe sine. 

Precumpănește tema iubirii. Cu sensibilitate față de sufletul viu, angelic al iubitei, în imagini de o frumusețe rară (o toată încăpere / o albastră de culoare) – o alegorie ludică, conjugată imperfect la timpul prezent – cu ochi de dor ce-nțeapă geana nopții / cărări aprinse cu miros de iele / cu rădăcini în cer, podea de stele / pe care vor să ni le fure hoții.

Poezia lui – un înger al bucuriei și frumuseții – ne îndeamnă mereu spre iubire. 
Invitat într-un zbor de vineri, a câștigat Premiul EIKON.

Felicitări, Lucian, pentru debutul tău poetic!

Să fie într-un sens bun!

Eli Gîlcescu

https://metaforacautarii.blogspot.com/2022/08/dintr-un-zbor-de-vineri_12.html



Comentarii

  1. https://antoneseiliviu.wordpress.com/2024/02/12/c-p-a-lucian-t-vasiliu-poeme-din-fata-care-a-furat-tot-lacul/

    RăspundețiȘtergere
  2. Liviu Antonesei

    Lucian T. Vasiliu nu este un debutant, nici un începător, are în spate o carieră de jurnalist cultural la Observatorul canadian, este membru al grupurilor „Arta conversației” și ”Cafeneaua Filosofică Toronto”, iar ca poet a debutat în volumul colectiv Zbor de vineri (Eikon, 2022), fiind premiat de organizatorii concursului „Zbor de vineri” și de editura Eikon. Poetul locuiește la Burlington (Canada). Are în pregătire volumul personal de debut Fata care a furat tot lacul, din care am selectat cîteva poeme – un lirism sensibil, imagistic, deschis spre jocurile de limbaj, care frecventează adesea tema dragostei, dar nu se limitează doar la aceasta. Îi doresc succes poetului, inclusiv cu volumul care urmează să apară. Colegul meu de generație, consacratul poet Lucian Vasiliu, va fi probabil emoționat că vine un poet cu un nume atît de apropiat de al său. Din păcate, eu nu am auzit decît de un singur alt Liviu Antonesei, polițist la Pașcani, care nu scrie poezii! Încă o dată, bun venit Lucian T. Vasiliu!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Dintr-un „Zbor de vineri“

Dintr-un „Zbor de vineri“

Zbor spre EIKON